Nový pohled na stravování
Denní menu, přednášky,
tipy pro zdraví
Facebook
Nejsme obyčejná restaurace
Vaříme ze základních surovin. Snažíme se vždy použít tu nejzákladnější podobu jednotlivých surovin, aby hotový pokrm obsahoval co nejvíce energie, vitamínů a minerálů. Vyhýbáme se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, které právě dlouhým procesem zpracování už příliš energie neobsahují.
Každá potravina má svůj specifický vliv na zdraví vnitřních orgánů. Potraviny organizmus posilují, ohřívají, nebo ochlazují. Pokud se tělo příliš vychýlí z rovnováhy (harmonie), začne se to projevovat určitými zdravotními potížemi.
My známe vlivy potravin na organizmus a vaříme pro vás pokrmy rozdělené do skupin podle vlivu na konkrétní zdravotní potíže. A podle toho, jakým způsobem podporují jednotlivé orgány těla.
Vaříme v souladu s principy tradiční čínské a celostní medicíny.
Naše jídla jsou složená ze základních potravin rostlinného původu. Kouzlem každého pokrmu je rovnováha všech pěti chutí, z nichž jedna bude vždy dominantní.
Naše pokrmy nejsou jen typicky veganské. Nepoužíváme náhražky masa – sojové a ROBI maso. Většina pokrmů je bezlepkových. Naše pokrmy se dají nazvat „buněčnou výživou“. To znamená, že perfektně vyživují buňky vašeho těla. A tím i celé tělo. Přičemž svoji lehkou stravitelností jej při trávení téměř nezatíží.
Suroviny používáme v jejich nejpřirozenější podobě. Vaříme na za studena lisovaném slunečnicovém oleji s velmi příznivým poměrem nasycených a nenasycených mastných kyselin.
Jaké jídlo vás čeká?
Naši předkové byli daleko odolnější a zdravější, než lidé v dnešní době. Běžný člověk tehdejší doby nepodstupoval operace,
neměl žádnou medikaci, neměl psychické potíže a pokud ulehl do postele, to už muselo být velmi vážné a stalo se to
jen výjimečně. Byl velmi odolný vůči zimě, na rýmy a chřipky netrpěl.
Jeho strava byla prostá, suroviny zcela kvalitní. Jedl hlavně obilné a luštěninové kaše, husté polévky, brambory,
žitný chleba a ovoce. Suroviny si většinou sám vypěstoval za chalupou na zahradě. Byly to zejména pohanka, jáhly, žito,
čočka, fazole, hrách, brambory, zelenina, ovoce, ořechy, semena a houby. Občas maso a mléko. Oleje používal pouze
panenské. Suroviny byly plné energie a dokázaly vyživit jeho tělo tak, aby byl odolný a zdravý. Rovněž příprava
a vaření jídla probíhalo v klidu. Lidé si jídla a surovin vážili, a proto by si ani nedovolili připravovat ho
ve stresu a napětí. Vaření byl obřad, protože jak správně tušili, velmi záleží na tom, jak se cítí člověk, který
jídlo chystá, a jak k přípravě jídla přistupuje.
V dnešní době má příprava jídla úplně jiný rozměr. Pokrmy podávané v běžných restauracích jsou připravovány
pod časovým tlakem z průmyslově zpracovaných, často levných surovin plných chemických náhražek a za použití
rafinovaných olejů. Ve velké části domácností je situace podobná. Vystresovaná žena, rafinované oleje a levné,
průmyslově zpracované potraviny šetřící čas.
Takové jídlo nemůže člověku dodat energii, klid a rozvahu, protože to prostě neobsahuje. A jak se to projevuje?
Buňky současného člověka nemají dostatečnou výživu, proto hladoví a tělo přibírá téměř z vody, dělá si zásoby.
Zanesené tělo chemickými přísadami z průmyslově vyráběných náhražek skutečného jídla se potřebuje čistit.
Nečistoty z těla vycházejí hlavně na bázi hlenu, proto tolik rýmy, kašle a chřipky. A únava? Strava je jedním ze čtyř pilířů
pro doplňování životní energie člověka, a když chybí, je to poznat.
A nám se to nelíbí. Nelíbí se nám, co se stalo se stravou a jak se k dnešnímu člověku přistupuje jen jako
ke spotřebiteli – je jedno čeho, hlavně, že udělá byznys.
V naší restauraci to ale funguje jinak, najdete u nás skutečně kvalitní jídla. Vaříme ze skutečných surovin,
co nejvíce to jde podobným těm, které používali naši předkové. Vaříme v klidu, s úctou k surovinám i hotovému
jídlu a hlavně – s úctou k člověku. Používáme pouze panenské oleje, protože víme, jak velký rozdíl je v tom, jestli
používáte panenské nebo rafinované oleje, a co rafinované oleje způsobují v těle člověka.
Vaříme tak, abychom nasytili vaše tělo v jeho základu a ne, aby se najedly tukové buňky a tělo zůstalo hladové.
Vaříme tak, aby jste se po našem jídle cítili moc dobře, měli skvělou náladu a ne těžký pocit v břiše. Z našeho jídla
tělo doplní všechno, co potřebuje k tomu, aby bylo silné, zdravé a spokojené. A o to nám jde.
Přejeme vám i nám, aby jste se u nás cítili vždy dobře a spokojeně.